Etiketter

En återkommande kritik från motståndare efter valet är någonting som låter ungefär såhär:

Egentligen tycker Sverigedemokraternas väljare inte som partiet. Partiets ledning har lurat väljarna, som är obildade och lättlurade. Om man bara får SD:s väljare att fokusera på något annat än invandring så glömmer de snart bort SD. Det ska vi göra!

Om man bortser från att det borde vara ganska förolämpande för väljarna att få höra att de minsann har röstat fel och inte förstår vad det är de har röstat på, så är det ju helt enkelt fel. Om man tittar på den vallokalsundersökning som gjordes i samban med valdagen så ställdes där frågan om vilka som var valets viktigaste ämnen. För Sverigedemokraternas väljare var det, i tur och ordning, invandringen, kriminalpolitiken och äldrefrågorna. Precis de tre frågor vi gick till val på, alltså. Med andra ord är det ett rätt rimligt antagande att de allra flesta av våra väljare röstade på partiet för att de håller med om det vi säger, inte för att de skulle vara lurade.

Idag avslutade jag en andra genomläsning av Ut ur skuggan, Expos senaste smutskastningsbok om oss. Till och med där sägs det att våra väljare sannolikt röstar på oss därför att de håller med oss, inte på grund av missförstånd (eller för att ”de har tagit fel valsedel i lokalen” som en del desperata motståndare vill göra gällande).

Så, varför kommer såna här krystade förklaringar då? Tja gissningsvis av samma skäl som gamle Torbjörn Kastell lanserade redan på sin tid – ”för journalister är Sverigedemokrater ondskans och själve Belsebubs representanter på jorden.” En murvel kan helt enkelt innerst inne inte tro på att någon riktig människa på allvar skulle rösta på partiet, det är det bara omänskliga monster som gör.