Etiketter

Så var talmansomröstningen klar och med ett mycket intressant resultat.

För det första – för en gångs skull så visste jag faktiskt inte vad som skulle hända. Annars brukar jag ofta ha i vart fall någon aning om vad partiledningen har tänkt sig, men den här gången hade de hållit korten tätt tryckta mot bröstet. Jag lutade åt att det kanske hade varit en bra idé att stödja Härstedt för att markera för borgerligheten att de inte kan räkna in våra röster, men å andra sidan tycker jag att Westerberg är mer meriterad.

För det andra – röstsiffrorna är mycket intressanta. 194-153 till Westerberg betyder att en rödgrön ledamot valde att rösta på den borgerliga kandidaten. Vänsterpartisten Christina Höj Christensen var på hemlighuset och missade därför att rösta men hade annars röstat på Härstedt. Så, om hon inte hade klantat sig  och Sverigedemokraterna hade röstat på Härstedt så hade resultatet blivit 174-174. I det läget hade det blivit en röstomgång till, men då hade alla vetat om hur SD ställde sig. Frågan är vad svamparna hade gjort då.

Tillägg:

Rösträkningen för posten som andre vice talman (alltså Micke Jansson-Ulf Holm (mp)) utföll med 20 för Jansson, 325 för Holm och två nedlagda. Intressant.