Etiketter

Ja, det är väl ingen som är intresserad av politiska frågor som inte har snappat upp att det blev ett gruff i baren när SDU:arna besökte Ungdomens Nordiska Råd på Island i dagarna. William Hahne från ungdomsförbundet blev osams med en bartender och hårda ord utböts. Media har i vanlig ordning hakat på och blåst upp saken så mycket det går. Aftonbladet och Expressen är naturligtvis värst, men i ärlighetens namn har den politiska ledningen i Nordiska Rådet ju själva blåst upp saken ordentligt. Det är begripligt om det blir en del artiklar av det.

Det är inte lätt att reda ut så här i efterhand hur det här har gått till, men att kalla det hela för ett krogslagsmål är att gå för långt. När man kollar på de vad de isländska tidningarna skriver om händelsen ( översättning till svenska ) så får jag intrycket att det mest är en bagatell. Bartendern verkar ha åtminstone partiellt palestinskt ursprung och förefaller också ha bott i Sverige och känner dessutom till SD. Det är inte svårt att tänka sig att han har en negativ uppfattning om SD och när Hahne kommer fram till bardisken och är lite småkaxig (”kastar upp kreditkortet lite arrogant” som han själv säger) så surnar bartendern till och sen går det utför. Hahne får kortet i ansiktet, blir själv förbannad och tänker sig att kasta innehållet i glaset på bartendern men tappar det och hela glaset far iväg och krossas mot golvet. Hahne leds ut av vakterna (se f.ö. artikel på Politiskt Inkorrekt med kommentar av Almqvist en bit ned).

Jag ser det här som en bagatell som inte borde få några större konsekvenser. Sånt och värre händer antagligen varje helg på alla krogar i landet. Möjligen kan jag tycka att man borde hålla en låg profil när man är i tjänst utomlands eftersom man ju faktiskt representerar Sverige i sådana här sammanhang (även när man inte sitter i själva konferenslokalen) och att man därför inte borde låta sig dras in i såna här onödiga incidenter. Jag tycker dock att man kan ha i åtanke att Hahne är mycket ung och helt enkelt tappade humöret när bartendern kastade kortet i ansiktet på honom.

Så, med andra ord: man ska inte lämna öppet mål till slaskmedia och politiska motståndare på det här viset. Det inträffade är förvisso en bagatell, men vi i Sverigedemokraterna måste bete oss bättre än övriga politiska partier eftersom alla letar efter någonting att hacka på när det gäller oss.