En artikel i The American Interest tar upp kriget i Libyen och gör en jämförelse mellan det och kriget i och ockupationen av Irak.

Väst har ett  svårt val. Det går inte att släppa taget om Irak, eftersom landet spricker då, turkarna blir ursinniga och Irans inflytande i regionen ökar starkt. Vad jag har förstått muttras det redan i Turkiet om att jänkarna gullar för mycket med de irakiska kurderna. Det är inget lätt val för en nationalist heller. Å ena sidan kan jag som nationalist sympatisera med kurdernas vilja till ett eget land, men å andra sidan blir en nästan garanterad sidoeffekt av det ett stärkt Iran, vilket inte är särdeles aptitligt.

Och Libyen, herregud. En långvarig intervention utan amerikanerna har antagligen ingen råd med, i synnerhet inte om amerikanernas ekonomi går i putten, vilket det finns en hel del tecken på. Och vad händer då, i synnerhet om Khadaffi bestämmer sig för att sätta klackarna i backen och slåss till slutet? Hittills har han ju inte direkt förlorat på sin envishet.

Tack till Inslag för länktipset.

Annonser