Etiketter

Idag blir det ett inlägg som inte har ett dugg med dagspolitik eller ideologi att göra. När jag var på semester i somras så var det en gammal bekant till mig som plötsligt sa när vi satt i solskenet och njöt av havsvinden:

”Egentligen är ju Bernadotterna inte en riktig kungaätt. En adopterad fransk marskalk, vad fan är det? Det måste finnas nån mer rättmätig kung.”

Det var en stillsam semesterdag och vi slentriandiskuterade det hela en liten stund innan vi gick vidare till andra ämnen. Men hur förhåller det sig med det här då?

Den franske fältmarskalken Jean Baptiste Bernadotte adopterades av den barnlöse Karl XIII när den föregående tronföljaren (som också var adopterad – en annan historia) föll av sin häst och dog. Hans kunganamn blev Karl XIV Johan. Karl XIII var själv inte någon helt oomstridd kung. Han hade tagit makten i en oblodig statskupp från sin brorson Gustav IV Adolf några år innan, och det går alltså att se det som att den rättmätige kungen skulle ha varit Gustav IV Adolf och hans ättlingar. Och fanns det några sådana då? Jadå.

  • Gustav IV Adolfs son, kronprins Gustav, fick två barn som dock själva dog barnlösa.
  • Hans äldsta dotter, prinsessan Sofia Wilhelmina, gifte sig med storhertig Leopold av Baden och fick flera barn. Tråkigt nog var det en familj präglad av barnlöshet och sjukdomar, och efter ett antal dödsfall så visar det sig att den äldsta arvingen till Gustav IV Adolf var prinsessan Viktoria av Baden…

…som gifte sig med Gustav V av Sverige år 1881 och blev drottning Viktoria av Sverige. Ironiskt nog är därför den gamla kungaätten Holstein-Gottorps tronpretendent till den svenska tronen den nuvarande svenske kungen Carl XVI Gustaf. Så kan det gå.

Nu kan man ju förstås gå ännu längre tillbaka. När Karl XII dog utan barn 1718 så gick tronen efter lite förvirring till hans syster Ulrika Eleonora. Det kan dock vara värt att påminna om att Ulrika Eleonora var den yngre systern, inte den äldre. Den äldre systern var Hedvig Sofia, som hade gift sig med sin kusin, hertig Fredrik IV av Holstein-Gottorp. De hade flera barn som alla tekniskt sett kunde argumentera för att de borde ha arvsrätt. Deras son Karl Fredrik av Holstein-Gottorp (som alltså var Karl XII:s systerson – ni hänger väl med?) försökte också på olika sätt nå tronen under 1720-talet. Det lyckades dock aldrig.

Karl Fredrik fick också barn, vilka så småningom kom att inta Rysslands tron och anta namnet Romanov. Just det, de ryska tsarerna är ättlingar till Gustav Vasa och släkt med det svenska kungahuset. Visserligen avrättades Nikolaj II och hela hans familj 1918, men familjen var stor. Den (troligaste) arvtagaren och äldsta ättlingen till prinsessan Hedvig Sofia är därmed storfurstinnan Maria Vladimirovna av Ryssland, som idag mest uppehåller sig i Frankrike och Italien. Jag tror inte att hon har tänkt så mycket på sitt potentiella svenska kungadöme, men den hugade kan ju höra av sig till henne för att se hur hon ser på saken.